Laddar...

Cykelrensning i BRF

Cykelrensning i BRF

Slänga cyklar i BRF

Ska man slänga cyklar i sin BRF eller inte? Cykelrummet kan lätt bli en samlingsplats för oanvända cyklar. Speciellt under vinterhalvåret då många ställer in sin cykel och sedan glömmer bort den. Kanske köper de en ny på vårkanten eller flyttar till en ny bostad. För att undvika en ansamling av cyklar som inte används är det bra att regelbundet rensa cykelrum i er brf . 

 

Det är framförallt till våren som många hyresvärdar och fastighetsägare vill ta tag i cykelförrådet och rensa ut det. Allt för att skapa mer utrymme och rörlighet för de som faktiskt använder cykelrummet. 

 

Ett trångt och ostädat cykelrum är det ingen som tycker om, men vilka regler är det egentligen som gäller vid en utrensning. Har din bostadsrättsförening rätt att slänga cyklar som verkar sakna ägare och hur ska rensningen egentligen gå till? Det ska vi kika på nu!

 

Hur hantera oanvända cyklar i cykelförrådet i en BRF?

Den största frågan för en bostadsrättsförening är hur den ska gå tillväga för att hantera alla oanvända cyklar som står och skräpar i cykelrummet. En ordentlig cykelrensning är välbehövlig. Hur genomför man en sådan på ett smidigt sätt utan att några bostadsrättsinnehavare blir missnöjda?

 

Till att börja med är det bra att känna till att det inte finns någon lag om hur en bostadsrättsförening får eller ska hantera övergivna cyklar. Istället får man kika i brottsbalken. Vilka regler som gäller beror dessutom lite på hur cykelns skick bedöms vara. 

 

För att hantera oanvända cyklar i cykelförrådet är det alltid bäst att följa en väl utstakad plan. På så sätt kan föreningens styrelse göra sitt allra bästa för att undvika att forsla bort en cykel som faktiskt används.

 

Får din BRF slänga cyklar?

Får din hyresvärd eller fastighetsägare slänga din cykel utan ditt tillstånd? Svaret på den frågan är nej. En bostadsrättsförening har inte rätt att slänga cyklar som tillhör medlemmarna utan tillstånd.

 

En bostadsrättsförening får inte avlägsna din cykel från föreningens mark. Enligt 8 kap. 8 § i brottsbalken räknas det som egenmäktigt förfarande. Ett undantag är dock om din cykel är så pass gammal och sliten att den inte anses ha något värde, utan istället kan liknas vid skrot. 

 

Det kan dock finnas skrivet i bostadsrättsföreningarnas egna regler om vad som gäller vid en cykelrensning. Bostadsrättsföreningar och fastighetsägare som utför en cykelrensning brukar dessutom vara mycket noggranna och ge alla boende gott om tid att hinna göra anspråk på sina cyklar.

 

En cykel som klassats som övergiven i flera månader kan forslas bort och till exempel lämnas till Polisen och deras avdelning för hittegods.

 

Vad händer om din BRF är osäker på vem som äger cykeln?

I många fall är det svårt att veta vem som äger alla de cyklar som står i cykelförrådet. Vissa används dagligen medan andra verkar ha stått orörda sedan förra cykel rensningen. Kanske har någon flera cyklar eller så är det en cykel som har blivit kvarglömd eller väntar på att säljas. Anledningarna kan vara lika många som de potentiella ägarna. 

 

Om en bostadsrättsförening vet vem som äger en kvarlämnad cykel kan styrelsen uppmana ägaren att ta hand om den. Det gäller framförallt cyklar som inte är i ett brukbart skick och därmed tar upp onödigt utrymme i cykelförrådet. Om du som cykelägare har många cyklar kan det vara bra att kika i bostadsrättsföreningens regler. Kanske finns det reglerat hur många cyklar du får samla på dig i cykelförrådet. 

 

En cykelrensning är till för att sålla bort de cyklar som varken används eller har en ägare. Genom att noggrant rensa bland cyklarna och ge de boende gott om tid att göra anspråk på cyklarna så behålls en trevlig stämning. som jag tidigare antytt är rensningen trots allt till för de boendes skull. Genom att rensa i cykelförrådet kan mer utrymme frigöras och det blir enklare för föreningen att städa.

 

Att städa ur cykelförrådet då och då är nämligen viktigt för att undvika att damm, smuts och grus ansamlas, speciellt under vintern. Många bostadsrättsföretag väljer att anlita ett städföretag för att städa i förrådet. Om du anlitar vårt företag för trappstädning i Stockholm så kan vi även städa till exempel cykelförrådet.

 

Tips för att slänga cyklar i er BRF

För att göra det smidigt att rensa ut cyklar och städa cykelförrådet rekommenderar vi att du följer vår eminenta steg-för-steg-lista. På så sätt blir det enklare att ta kontroll över det gedigna arbetet.

 

Informera alla boende.

Detta kan ni göra genom att. Skicka ut information i brevlådan om att en cykelrensning kommer att genomföras. Nåla upp information om cykelrensning på anslagstavlan i trapphuset. Det bästa är givetvis en kombination av dessa två. Sätt även upp informationen väl synlig på dörren till cykelförrådet. Det är viktigt med skriftlig information så att alla kan ta del av den.

Informera om hur rensningen går till.

Informera alla boenden om hur cykel rensningen kommer att gå till. Ett smidigt sätt är att styrelsen märker upp alla cyklar med exempelvis ett färgglatt band. De cyklar som fortfarande har kvar bandet efter utsatt tid forslas bort och tas om hand av föreningen.

Cykelrensningen pågår.

Märk upp alla cyklar och ge alla boende en eller två månader på sig att avlägsna markeringen. Markeringen kan enkelt placeras på pakethållaren där den är väl synlig.

Ta hand om oanvända cyklar.

De cyklar som har kvar sin markering kan nu tas om hand. De kan till exempel anmälas till polisen som hittegods eller kvarglömd egendom mot bakgrund av att ingen tagit hand om sin cykel. Kanske är de registrerade i Polisens register och anmälda stulna. Anmälda cyklar kan nu tas om hand och förvaras i ett annat förråd under några månader. Efter att tre månader har passerat och ingen gjort anspråk på dem tillfaller de bostadsrättsföreningar som då kan göra sig av med dem på valfritt sätt.

Städa cykelrummet.

Ett rent och fint cykelrum höjer trivseln hos alla boende. Så snart alla oanvända cyklar har avlägsnats från cykelförrådet kan vi på Optimal Trappstädning komma förbi och städa i utrymmet. Passa gärna på att meddela de boende om att en städning ska utföras så att cykel utrymmet är så tomt som möjligt.

 

Då kan en BRF bli skadeståndsskyldig vid cykelrensning

Det är inte helt riskfritt för en bostadsrättsförening att utföra en rensning av cyklar. Om det vill sig illa kan föreningen nämligen bli skadeståndsskyldiga till de cyklar som har forslats bort, trots att flera månader har passerat.

 

Genom att följa vår steg-för-steg-lista minskar risken, men givetvis kan det alltid finnas personer som säger att de inte har nåtts av informationen om rensningen. Kanske har de varit bortresta eller hyrt ut sin lägenhet. Sammanfattningsvis så är det viktigt att vara så noggrann som möjligt under rensningens gång. Vilket innebär att ge alla boende gott om tid på sig att ta hand om sina cyklar.

 

Vi kan rekommendera ett företag som ni kan donera cyklar till , ni hittar dem här.

    Få kostnadsfri rådgivning


    Typ av tjänst