Husvärd i BRF
Husvärd i BRF stärker gemenskapen
Många bostadsrättsföreningar väljer att utse en husvärd i sin BRF. Det är en nyckelperson i föreningen som har stor betydelse för trivseln och gemenskapen. Värden ska inte bara se till så att medlemmarna trivs, utan även se till så att fastigheten hålls i bra skick.
I större bostadsrättsföreningar kan en husvärd vara anställd för att arbeta med föreningens intressen på heltid. I mindre föreningar kan det istället vara en förtroendeposition där värden agerar kontaktperson mellan föreningen och medlemmarna. Värden kan till exempel ta sig an uppdraget att hälsa nya bostadsgäster välkomna och visa dem runt på området.
Kärt barn har många namn och värden kan även kallas för bovärd, kvartersvärd, eller fastighetsvärd. Den gemensamma nämnaren är att värden alltid arbetar för att hålla en god standard och kvalitet i föreningen. I den här artikeln ska vi utforska rollen som husvärd och betydelsen av att ha en sådan i föreningen.
Varför ska man ha en husvärd i bostadsrättsföreningen?
Det finns många anledningar till varför man ska ha en kompetent husvärd i en bostadsrättsförening. Den största anledningen är att värden arbetar aktivt för att upprätthålla trivseln i föreningen. På så sätt kan alla boende känna sig mer hemma i bostadshuset.
Med en värd blir boendemiljön trevligare och problem kan åtgärdas snabbare. Värden finns tillgänglig för alla medlemmar och rapporterar till styrelsen om någon del av fastigheten behöver underhållas. Framförallt är bovärden även en viktig kommunikationslänk mellan föreningen och medlemmarna.
Vad innebär det att vara husvärd i en BRF?
En husvärd kan ha varierande arbetsuppgifter. Framförallt beror det på om värden arbetar heltid med sin position eller om det är en medlem i föreningen som tagit på sig ansvaret på frivilligbasis.
En frivillig husvärd ägnar sig mer åt den kommunikativa delen och åt att öka trivseln. Värden rapporterar fel som styrelsen ser till att någon kommer och löser. Hen är helt enkelt där för att sprida gemenskap och vara en person att vända sig till. Dessutom är värden fastighetsägarens och styrelsens ansikte utåt.
En person som har yrkesrollen husvärd i en brf arbetar för att upprätthålla trivsel och standard i fastigheten. Värden kan liknas vid en fastighetsvärd och tar hand om skötseln. Genom att ha en skötselansvarig bovärd så finns det alltid någon som snabbt kan laga sånt som går sönder i bostäderna. Det ger ökad boendekvalitet till alla bostadsrättsinnehavare.
Båda sortens värdar kan även organisera och se över underhållsarbete av fastigheten. Det kan gälla underhållsarbete av gemensamma utrymmen såsom tvättstugan eller cykelförrådet.
Husvärden kan även sköta kontakten med det städbolag som städar trapphuset. På så sätt hålls det alltid rent och fint i fastigheten. Om du har en bostadsrättsförening som behöver ett städbolag i Stockholm så kan du kontakta oss.
Vad gör en husvärd i en BRF?
Låt oss gå in lite mer på djupet och kika på vilka sysslor bovärden kan ha om den är utsedd av styrelsen. Framförallt ska värden se till att alla bostadsrättsinnehavare känner sig trygga och nöjda i bostaden.
En viktig uppgift är att välkomna alla nya bostadsrättsinnehavare och introducera dem till fastigheten. På så sätt kan de snabbt känna sig välkomnade och som hemma. Värden kan även ta extra väl hand om de boende som flyttar ut.
En bovärds sysslor kan bland annat även vara att:
- Agera länk mellan styrelse och boende – Kan ta emot felanmälningar eller rapporteringar och klagomål. Är sedan ansvarig för att föra det vidare till styrelsen. Ska även följa upp med de boende.
- Välkomna nyinflyttade – Möta upp nyinflyttade och hälsa de välkomna till fastigheten. Visa runt i de gemensamma lokalerna och berätta allt som de nyinflyttade bör veta om föreningen och fastigheten.
- Förmedla information – Förmedla nyheter och annan information från styrelsen.
- Pynta i och utanför trapphuset och fastigheten – Göra fint i och utanför fastigheten vid till exempel vintern och julen. Hänga upp ljusslingor, se till så att all belysning fungerar som den ska, plantera blomkrukor inför sommaren och så vidare.
- Vara en trygg punkt – En stadig punkt i fastigheten som alla boende kan vända sig till med problem eller funderingar.
Värden kan även vara med och utföra besiktningar av bostäderna till exempel vd reparationer eller ut- och inflyttningar. Som kommunikationslänk tar värden även emot felanmälningar och förmedlar dem till styrelsen.
Husvärd eller våningsplansvärd i BRF?
Beroende på hur stor flerbostadshuset är så kan man välja mellan att ha en husvärd och en våningsplansvärd. En husvärd kan ta hand om hela huset eller flera hus, medan en våningsplansvärd kan ta hand om ett eller flera specifika våningsplan. Det är ett utmärkt val om det är många lägenheter på våningsplanen eller om det är många bostäder i huset/husen i föreningen.
Om det finns många fastigheter i bostadsrättsföreningen är det bäst med en bovärd per fastighet. På så sätt lär grannarna känna varandra bättre och det skapar en bättre gemenskap och sammanhållning både i husen och i föreningen.
Husvärden kan styra upp städdagar och annan gemenskap i en BRF.
I många föreningar är det bovärden som tar sig an den mycket uppskattade rollen som trivselansvarig och anordnar aktiviteter för att stärka gemenskapen. Det är viktigt för att få en ökad sammanhållning som leder till bättre trivsel.
Värden kan till exempel arrangera grillfester på sommaren, kräftskivor i augusti, mingel vid nyårsafton eller gemensamma städdagar för att ta hand om fastigheten ihop. Det viktigaste med alla dessa träffar är just att fokuset ligger på gemenskap. Här ska alla grannar få en chans att lära känna varandra och bekanta sig med de andra som bor i trappuppgången. Har ni ingen gemensam grill kan ni enkelt köpa en engångsgrill som är miljövänlig.
Grannar som känner varandra och har en god gemenskap är mer benägna att se efter varandra och hålla bättre koll på vilka som rör sig i fastigheten. På så sätt kan man enklare förebygga brott och onödiga konflikter. Grannar som trivs bra är dessutom benägna att bo kvar längre i föreningen och dessutom engagera sig i den.
Vill du ha en husvärd i din bostadsrättsförening?
Genom att ha en dedikerad värd kan bostadsrättsföreningen skapa en trivsam och välunderhållen boendemiljö. Värden spelar en central roll i att hantera medlemmarnas behov, organisera underhållsarbeten och främja gemenskapen. Genom att vara tillgänglig och engagerad bidrar värden till att skapa trygghet och trivsel för alla boende.
Vill du ha en husvärd i din bostadsrättsförening? Då är det dags att ta upp det med styrelsen. Kanske tycker de att det är en bra idé och tillsätter någon som värd i huset med omedelbar start. Om inte så är det en idé som medlemmarna kan rösta om under årsstämman. På så sätt får alla säga vad de tycker om att ha en dedikerad värd i huset för att främja såväl underhåll och kommunikation som gemenskap.