Laddar...

Minska klotter i bostadsrättsförening

Minska klotter i bostadsrättsförening

Klottersanering – Minska klotter för en trevlig boendemiljö

Sabotage och skadegörelse av bostadshus är riktigt tråkigt, inte bara för de boende utan även för fastighetsägaren. Det förstör boendemiljön och minskar såväl trivseln som trygghetskänslan. Ett alternativ vid skadegörelse är klottersanering som tar bort allt ovälkommet kladd. Det är dock både dyrt och tidskrävande. 

Det bästa är istället att försöka förebygga väggklotter i hiss och trapphus genom att öka tryggheten och säkerheten. Du som fastighetsägare kan till exempel använda dig av rätt belysning för att minska risken för att någon ska vilja klottra i huset. Stark belysning som lyser upp hela trapphuset gör det mindre troligt att någon kan förstöra i skydd av mörkret.

Klotter eller ej, det är alltid bra att hålla det rent och välstädat i husets entré för att välkomna både boende och besökare. Det skapar helt enkelt en högre boendestandard och de som bor i byggnaden känner sig mer hemma. En ren port gör det mer eftertraktat att bo i byggnaden.

Vad innebär klotter och klottersanering?

När man säger ordet ”klotter” tänker de flesta direkt på graffiti. Texter och stora målningar i starka färger som pryder allt från väggar till tågvagnar. Klotter kan dock vara så mycket mer än bara graffiti med sprayfärg. Det kan till exempel handla om att någon målat på trapphusets väggar med spritpennor eller att någon använt dörrnyckeln för att karva in sina initialer i väggen.

Konst eller klotter, det är upp till betraktaren själv att bestämma. Faktum är dock att de flesta tycker att kladd på väggarna förstör boendemiljön. De boende vill helt enkelt ha det rent och fint runt omkring sig. Trapphuset må vara en liten del av boendemiljön, men den är ack så viktig. 

Klotter kan förekomma lite varstans i flerbostadshus. Det kan handla om graffiti på utomhusväggarna eller blyertsmålningar i hissen. Det kan även kluddas på element och entrédörrar. Oavsett vilken sorts skadegörelse det handlar om så är det svårt och tidskrävande att ta bort. Mindre klotter kan ni själv eller er städfirma ta bort vid en ordentlig trappstädning, men för graffiti krävs det oftast en rejäl klottersanering. 

Rena trapphus utan klotter höjer trivseln

Klottersanering är riktigt dyrt, så det kommer att kännas i bostadsrättsföreningens kassa om en sanering måste utföras. Det är därför ett mycket billigare alternativ att satsa på bra belysning i hela porten. Rätt belysning minskar inte bara risken för skadegörelse, utan bidrar dessutom till att öka tryggheten hos de boende. 

För att främja en säker bostadsmiljö med hög trivselfaktor finns det många saker att göra. Med några enkla åtgärder går det att förbättra trivseln och minska sabotage. 

  • Hålla trappuppgången välstädad – Håll trappuppgången ren och fräsch genom att arrangera gemensamma städdagar eller anlita en välrenommerad städfirma. Vi utför bland annat trappstädning i Stockholm. Vid en gemensam städdag kan det städas såväl i trappuppgången och gemensamma utrymmen som i det kringliggande grönområdet. Trappuppgången bör städas regelbundet, en gång i månaden är en bra riktlinje. Exakt hur ofta städningen bör ske beror dock på hur många som bor i huset och därmed rör sig i trappuppgången.
  • Satsa på fin inredning – Fin inredning i trappuppgången bidrar till en varm och välkomnande känsla. Många är mindre benägna att sabotera en hemtrevlig trappuppgång. Satsa på ljusa färger, bra lampor och fina detaljer i form av brevlådor, namnskyltar och så vidare. 
  • Främja grannsämjan – Främja samvaron och tryggheten genom att ha en öppen kommunikation med alla boende i huset. Vid gemensamma event såsom städdagar kan alla träffas och lära känna varandra. Att vara bekant med sina grannar ökar även trivseln och tryggheten. 
  • Skapa gemensamma utrymmen – Gemensamma utrymmen där alla boende kan mötas ökar möjligheterna till social interaktion. Se till att underhålla de platser som finns, till exempel grillplatser och trädgårdar runt flerbostadshuset. Grannar som trivs är mindre benägna att sabotera utrymmen i huset.

Klottersanering – ett dyrt och tidskrävande arbete

Att ta bort klotter kan vara riktigt jobbigt, det är nämligen ingen enkel process. Om du är i styrelsen i en bostadsrättsförening där någon har saboterat i trapphuset eller hissen, då är det bra att återställa dessa utrymmen så fort som möjligt. Det ökar nämligen både trivseln för de boende och förtroendet för föreningen.

Klottersanering är dock ingen enkel sak, speciellt inte om det rör sig om graffiti med sprayfärger. Denna färg sitter nämligen som berget och kräver medel med riktigt starka kemikalier för att lossna. Det krävs dessutom att man applicerar medlet i flera omgångar och skrubbar för att få det helt rent. Klottersanering utförs därför av saneringsfirmor som är specialiserade på detta.

Genom att anlita duktiga yrkesmän för klottersanering visar bostadsrättsföreningen att den tar trivseln i de gemensamma utrymmena på allvar. Det krävs dock att det finns utrymme i budgeten för det är en dyr utgift, oavsett hur stor den saboterade ytan är. Något som är positivt är att klottersanering inte förstör den underliggande ytan, utan avlägsnar bara färgen.

Om det rör sig om mindre sabotage utan graffitifärg så kan ni i styrelsen ofta försöka ta bort det själv. Men även i detta fall är det tidskrävande. Ni kan även anlita en städfirma för att få bukt med problemet. 

Ordnings- och trivselregler ger en lugnare bostadsmiljö

Att införa ordnings- och trivselregler kan göra en stor skillnad för de boende. På så sätt vet alla vilka regler det finns att förhålla sig till. Det kan dessutom skapa en känsla av gemenskap och att alla är redo att ta hand om bostadshuset och trapphuset.

Genom att sätta upp tydliga regler gällande exempelvis buller, störningar och städning så skapar ni enkelt en atmosfär av såväl respekt som samarbete och gemenskap.

Varje år lägger bostadsföretag och bostadsrättsföreningar i Sveriges städer ut hundratusentals kronor på klottersanering. Att förebygga sabotage och främja trivsel är därför ett steg mot en bättre och lugnare boendemiljö för alla.

Sitter du i styrelsen i en BRF i Stockholm? Låt oss ta hand om era trapphus

Att anlita hjälp med trappstädning är en viktig tjänst för alla bostadsrättsföreningar. På så sätt blir det nämligen enklare att skapa rena och välkomnande entréer som bidrar till en lugn och trygg miljö.

Vårt städföretag erbjuder trappstädning i Stockholm med omnejd. Vi ser till så att alla entréer är fria från smuts, damm och grus. Genom att rengöra från golv till tak ser vi till så att alla boende känner sig välkomna hem efter en dag utomhus. Vi har all den kompetens och kunskap som behövs för att städa snabbt och effektivt med miljövänliga rengöringsmedel. 

Bostadsrättsföreningar som anlitar professionell städning av trappuppgångar visar att de bryr sig om sina boende. Det ökar både värdet på huset och skapar en mer attraktiv boendemiljö för dem som äger en lägenhet i byggnaden.

    Få kostnadsfri offert






    Typ av tjänst