Laddar...

Putsa mässing snabbt och enkelt

Putsa mässing snabbt och enkelt

Putsa mässing snabbt och enkelt

I vackra sekelskifteshus med originaldetaljer finns det ofta mycket mässing. Även i nyrenoverade fastigheter väljs ofta mässing för att få in elegans i boendet. Mässing ser otroligt fint ut och sprider en varm känsla. Det är dock viktigt att putsa mässing i trapphuset för att hålla den i fint skick.

 

Du kan anlita vår städfirma för mässingsputs. Då blir mässingen fin samtidigt som trapphuset blir välstädat. Men hur går det egentligen till att rengöra detta material och hur ofta bör det göras? Det ska vi kika närmare på nu.

 

Har du mässing i trapphuset?

Mässing är ett otroligt fint material, men om det missköts så kan det bli både matt, fläckigt och missfärgat. Det är därför viktigt att regelbundet ta hand om alla detaljer i detta material.

 

Mässing i trapphus finns ofta som:

 • Dörrhandtag och lås
 • Tidningshållare
 • Lamphållare
 • Namnskylt
 • Trappräcke
 • Beslag

 

Vissa trapphus har mässing överallt, medan andra bara har några få detaljer. Att putsa mässing i trapphuset kan ta mycket tid i anspråk, speciellt om detaljerna är många. Genom att anlita oss för mässingsputs behöver du inte lägga någon tid på detta.

 

Undersök vilken sorts mässing som finns

Om du har mässing i trapphuset så är det viktigt att undersöka vilken sorts mässing det är. Olika sorters mässing behöver nämligen olika sorters omvårdnad för att hålla sig så fin som möjligt. Ren mässing är ett tåligt material, men mässingspläterade föremål är däremot något känsligare vid putsning och rengöring.

 

Om du är osäker på vilket material du har i trapphuset så kan du hålla en magnet mot föremålet. Är det ren mässing fastnar inte magneten. Fastnar det, rör det sig istället om ett mässingspläterat föremål med endast en tunn yta av mässing.

 

På äkta mässing kan du använda de putsmedel som finns att köpa i butiker. På mässingspläterade föremål bör du dock inte använda något putsmedel med slipande effekt. Då kan det bli repigt och den fina färgen kan försvinna.

 

Därför ska man putsa mässing

Mässing är ett material som ärgar, något som skyddar metallen och förlänger dess livslängd. Ärgningen ger dock ett tråkigt utseende, speciellt på detaljer som är synliga för ögat. Det är därför vanligt att putsa de delar som syns. När det gäller blomkrukor är det till exempel vanligt att putsa yttersidan medan innersidan får vara ärgad för att skydda krukan. 

 

Varför ärgar då mässing? Jo, mässing är en blandning av koppar och zink och materialet påverkas av allt från damm till luft. Det vackraste är om materialet är skinande blankt, men mässing blir snabbt matt och tråkigt om det inte putsas.

 

När det gäller mässing på allt från handtag till tidningshållare i trapphus så är det fint med välputsad mässing. Det kan annars bli så att mässingen mörknar, blir fläckig av fukt och får tråkiga märken av fingeravtryck.

 

Så här gör man rent mässing

Det är inte så konstigt att många använder mässing i trapphus trots att det är så lättpåverkat. Materialet är nämligen både klassiskt och slitstarkt samtidigt som det har en elegant och samtidigt rustik charm. Genom att putsa mässing så håller det sig fint i många, långa år.

 

När det är dags att putsa mässing i trapphus så använder vi ett skonsamt putsmedel. Det är bra för både materialet och för miljön. Ett skonsamt putsmedel rår på de flesta envisa fläckar. Vid mer regelbunden avtorkning behövs inget putsmedel, utan då går det istället bra att använda en silverputsduk.

 

Om du putsar med putsmedel så bör du använda en mjuk trasa. Du kan till exempel använda en gammal tygbit eller ett gammalt lakan. Det är viktigt att använda ett mjukt material så att du inte repar ytan. Repor syns tyvärr väl på en glansig och välputsad yta.

 

Det finns även en hel del hemmaknep att testa om du själv vill testa att putsa mässing. Husmorsknep består bland annat av att putsa mässing med ketchup där syran tar bort tråkiga fläckar. Det samma gäller om du istället vill använda vinäger eller en kombination av salt och citron.

 

Hur ofta ska mässing putsas?

Det är viktigt att putsa mässing regelbundet, på så sätt hålls fläckar och missfärgningar borta. Ju oftare putsningen utförs, desto enklare och snabbare går det dessutom att få en ren och blank yta på metallen.

 

Du som äger en fastighet bör beställa mässingsputs ungefär en gång i halvåret för att hålla den fin och fräsch. Givetvis kan behovet variera beroende på vad det är för väder och vind och hur mycket folk det är som dagligen passerar igenom trapphuset.

 

Genom att regelbundet putsa mässing ser den som ny ut. Det bästa av allt är att du inte behöver använda några miljöfarliga ämnen. 

 

Fördelar med regelbunden mässingsputs

Det finns ett stort antal fördelar med att putsa all den mässing som finns i trapphuset. Många av dem har vi redan nämnt i artikeln. Dels ger det ett elegantare intryck och dels ett mer välkomnande utseende. Mässing som är väl omhändertagen skapar helt enkelt en mysig och mer ombonad känsla för såväl boende som besökare.

 

En stor fördel med att regelbundet putsa materialet är givetvis att man förebygger att det blir missfärgat. Genom att torka av mässingen då och då så hinner varken fläckar eller ärg angripa materialet. Dess ursprungliga glans bibehålls helt enkelt. Det bästa är att torka av mässingen då och då för att förebygga rejäla fläckar som är svåra att putsa bort.

 

Mässing kan oxidera och få mörka fläckar när det finns svavel och kemikalier i luften. Genom att regelbundet torka av materialet så minskar du risken för att mässingen antar en mörk färg. Många vill ha patinerad mässing med en äldre yta, men om du vill ha ett fint, blankt utseende så måste du putsa regelbundet. 

 

Anlita oss för att putsa mässing i ditt trapphus

Vill du ge all mässing i trapphuset lite extra omtanke och därmed ge entrén ett mer välkomnande intryck? Du kan anlita oss för mässingsputs i trapphuset som en extra tjänst. Du bestämmer själv om du vill kombinera den regelbundna städningen med mässingsputs, eller om putsningen ska utföras vid ett separat tillfälle.

 

Mässingsputs tar mycket tid i anspråk, speciellt om materialet har många fläckar och inte är välskött. Ju fler mässingsdetaljer trapphuset har, desto mer jobbtid krävs det. Genom att anlita vårt städföretag för mässingsputs behöver du varken ägna tid eller tankar åt dessa detaljer.

 

Kontakta oss gärna redan idag för att få en offert på vad det skulle kosta att putsa all vacker mässing i ditt trapphus. 

Vanliga frågor gällande att putsa mässing

Hur putsar man mässing?

Ett sätt att putsa mässing är att anlita ett företag som Optimal Trappstädning. Annars finns det metoder att göra det själv hemma men risken för dåligt resultat är hög.

Hur ofta ska man putsa mässing?

Så ofta som möjligt ska man putsa mässing. Helst en gång varje halvt år brukar vara ett bra mellanrum.

Vad är fördelarna med att putsa mässing?

 • Putsar men mässing regelbundet är minskar risken att fläckar inte går bort.
 • Mässingen kan börja ge ifrån sig kemikalier

  Få kostnadsfri rådgivning


  Typ av tjänst