Skadedjur i bostadsrättsförening

Bli av med råttor i källaren
Att bli av med råttor i källaren kan vara en riktigt stor utmaning. De trivs nämligen bra i varma och fuktiga miljöer och rör sig gärna inomhus under hösten. Med rätt åtgärder och smart utrustning går det dock att stävja problem med såväl gnagare som annan ovälkommen ohyra.
Om din bostadsrättsförening har fått problem i källaren så finns det ofta ett stort utrymme som måste hanteras. Det finns dock vissa åtgärder att testa på egen hand innan du anlitar en professionell skadedjursbekämpare.
Råttbekämpning är något som många bostadsägare får tampas med förr eller senare. Gnagare, larver, spindlar, fläskängrar och silverfiskar är bara några djur som kan dyka upp i källaren, lägenheterna och på vinden. Oavsett vilket djur det är som stör så är det viktigt att ta tag i problemet direkt innan det eskalerar.
Olika sorters ohyra i bostadsrättsföreningar
Att bli av med råttor och annan ohyra i stora byggnader med bostadsrätter är svårt, men det ökar trivseln för alla boende om det är rent, fräscht och fritt från skadedjur i hela byggnaden. Det är viktigt att bekämpa djuren så att de inte sprider sig från källare och vind till lägenheterna eller från granne till granne. Oftast räcker det inte med städning, utan det krävs fler åtgärder än så.
De jobbigaste skadedjuren som kan uppstå i en bostadsrättsförening är bland annat:
- Kackerlackor – Denna ohyra trivs i varma och fuktiga miljöer, ofta i bostadens kök och badrum. Djuren sprider sig ruskigt snabbt och bör bekämpas av en professionell skadedjurshantering.
- Råttor och möss – olika sorters gnagare är mycket obehagliga och kan dessutom orsaka stora skador och sprida sjukdomar genom avföring och urin. Det är därför viktigt att snabbt bekämpa dem och blockera såväl stora som minimala vägar in i huset.
- Myror – Myror syns ofta i bostäder under årets varma månader och är alltid på jakt efter mat. Djuren må vara små men de dyker ofta upp i ett stort antal.
- Vägglöss – En jobbig ohyra som ofta gömmer sig i sängar, madrasser och soffor och biter människor på nätterna. Det är viktigt att snabbt sanera bostaden som vägglössen finns i.
Oavsett vilken ohyra det rör sig om så finns det åtgärder att ta till. Fällor är det vanligaste knepet och fungerar väl för såväl myror som gnagare. Den vanligaste ohyran av dessa är just råttor, därför kommer vår artikel att fokusera på dessa skadedjur och hur du kan motverka dem.
Hur blir man av med råttor i källaren?
Råttor ökar snabbt, speciellt när det finns god tillgång till mat. Det är därför viktigt att snabbt sätta igång med att bekämpa dem. Att bli av med råttor kan ta tid, men det gäller att inte ge upp. Det finns en mängd olika tillvägagångssätt att testa och vissa är mer effektiva än andra.
Till att börja med är det viktigt att identifiera var gnagarna rör sig i källaren. För att bli av med råttor måste man undersöka om de rör sig i väggar och hur de går över golvet. Fällor och gift måste nämligen placeras på så sätt att skadedjuren naturligt stöter på dem när de rör sig under dagarna och nätterna.
Råttfällor
Ett enkelt och väl beprövat knep för att bli av med råttor i källaren är att placera ut råttfällor. Idag finns det en hel del olika varianter att välja mellan. Det finns bland annat elektriska fällor, klassiska slagfällor och mer avancerade kolsyredrivna fällor. Såväl effektivitet som pris varierar för de olika fällorna.
Råttfällorna ska placeras ut där man tror eller kan se att gnagarna rör sig. Vanligtvis är det bäst att placera dem längs med väggar eller där man kan se avföring. Använd fällorna med ett lockbete så att gnagarna lockas att röra sig nära dem. Bra lockbete är bland annat jordnötssmör och russin.
Råttgift
Råttgift är något som bör användas med stor försiktighet. Det är viktigt att tänka på att giftet även är mycket giftigt för barn och husdjur och det måste därför placeras på platser som barn och djur inte har tillgång till. Råttgift bör endast användas i enlighet med tillverkarens anvisning.
Anticimex mot råttor
Om ni känner att problemet med skadedjur har blivit för stort eller att ni hellre anlitar professionell hjälp direkt, då arbetar Anticimex med råttor och bekämpning av dessa. Att anlita Anticimex eller andra professionella skadedjursbekämpare är smart, för de har såväl rätt kunskap som verktyg att bekämpa ohyra.
Anticimex använder sig bland annat av ett digitalt övervakningssystem, sensorer och fällor för att bli av med råttor. Övervakningssystemet upptäcker rörelser och varnar för nya gnagare. Med en sådan modern professionell hjälp går det snabbare att bli av med ohyra.
Förebygg råttor i källaren
Det är viktigt att förebygga råttor och andra skadedjur i källaren. Det gäller såväl innan som efter att de har blivit bekämpade. Först och främst är det viktigt att begränsa skadedjurens tillgång till mat och vatten.
Många skadedjur äter allt från sopor till papper och plast. Det kan därför vara svårt att strypa mattillgången, speciellt i soputrymmen i flerbostadshus. Det är viktigt att alltid hålla det rent och välstädat i alla utrymmen, såväl soprum och källare som trapphus. Satsa därför på regelbunden städning.
Det är viktigt att täta hål i golv och väggar där skadedjur kan ta sig in i byggnaden. Ni kan till exempel täta med stålull eller ett tätt metallnät som gnagare inte kan bita sig igenom. Eventuella vattenläckor och fukt bör också åtgärdas för att minska ohyra.
När råttor och andra skadedjur är bekämpade är det av högsta vikt att sanera och hålla det rent för att de inte ska lockas att återvända. Anlita gärna ett städbolag som kan hålla det rent och fräscht i husets alla utrymmen.
Vårt städbolag utför inte bara trappstädning i Stockholm med omnejd, utan städar även i fler utrymmen i flerbostadshus vid behov. Kontakta oss för att få en offert!
Vi kan se till att lukten från råttorna försvinner.
Lukter som skrämmer råttor
Det finns olika starka lukter som avskräcker råttor. Det kan därför vara bra att placera ut skålar med dessa lukter i förebyggande syfte. De lukter som råttor inte gillar är ättika, vinäger, vitlök, klorin och bensin.
Bli av med råttor och få ersättning av din försäkring
Om ni behöver anlita professionella skadedjursbekämpare för att bli av med råttor så kan det snabbt bli en dyr utgift. Se därför till att undersöka om bostadens eller bostadsrättsföreningens försäkring täcker råttbekämpning eller bekämpning av annan ohyra. En försäkring bör ha ett grundläggande skydd mot såväl ohyra som klotter för att vara fullgod.
För att få hjälp med försäkringsfrågor är det bäst att kontakta försäkringsbolaget direkt. Alla försäkringar har nämligen olika villkor för skadedjurshantering och ersättning.