Skapa ett tryggt och inbjudande trapphus
Skapa ett tryggt och inbjudande trapphus
Trapphuset i flerbostadshus har en central funktion. Det är här alla medlemmar i föreningen ska känna sig som hemma när de öppnar porten och alla gäster ska känna sig välkomna när de kommer på besök. En välkomnande entré höjer helt enkelt trivseln i huset.
Genom att noggrant planera och inreda trappuppgången så kan ni skapa en funktionell miljö som både känns trygg och trivsam. För att skapa rätt känsla är det viktigt att följa fastighetens arkitektur. En byggnad från sekelskiftet behöver ofta ett annat utseende än en byggnad byggd på 70-talet eller 00-talet.
Det finns många knep att ta till för att skapa en fin och attraktiv miljö. Låt oss kika närmare på de viktigaste punkterna. Då blir det enklare för dig att höja boendestandarden för alla.
Inred en trivsam entré
Skapandet av ett tryggt och trivsamt trapphus börjar redan vid inredningen. Genom att skapa en välkomnande atmosfär kommer de boende att trivas och vilja ta hand om huset och de gemensamma utrymmena.
När ni inreder ett trapphus är det viktigt att tänka på balans, volym, proportioner och funktionalitet. Det är viktigt att välja slitstarka material som håller för mycket spring i trappen år efter år. Minst lika viktigt är det att tänka på att välja belysning som lyser upp alla vrår och skrymslen för att skapa en trygg känsla för alla boenden. Det ska kännas lika tryggt i trappuppgången klockan 10 på förmiddagen som klockan 3 på natten.
En lugn atmosfär skapas av färger, belysning och materialval. Det spelar ingen roll om det är ett äldre hus eller en relativt nybyggd fastighet. Alla entréer kan bli fina och inbjudande med rätt inredning. Kom ihåg att ett bra första intryck är viktigt för alla, såväl boende, besökare och de som överväger att köpa en bostad eller investera i fastigheten.
Tre saker som skapar trivsel i trapphuset
Det finns tre saker ni inte får missa när ni inreder en entré i ett flerbostadshus, de är:
- Belysning
- Färger
- Anslagstavla och porttavla
Det viktigaste är att välja rätt belysning i trapphuset. Det ska finnas gott om lampor i rätt styrka som lyser upp hela trappuppgången. En väl upplyst entré skapar en trygg känsla för både boende och besökare. Använd såväl taklampor som väggarmaturer för att lysa upp i trappan och på vilplan vid lägenhetsdörrarna.
Montera även lampor utanför porten för att bidra till säkerheten. För att spara energi kan ni välja energisnåla lampor med rörelsesensorer som tänds när någon befinner sig i trappuppgången. Då står inte lamporna och lyser i onödan.
När det gäller färger så bör ni välja ljusa, dova färger till trappuppgången. Det skapar en ljus, härlig känsla. Väggfärgen bör harmonisera med byggnadens arkitektur för att skapa en enhetlig stil.
I alla trapphus är det bra med en anslagstavla och porttavla innanför entrédörren. Där kan ni sätta upp nyheter och viktig information som rör de boende i huset. Även de boende kan kommunicera med varandra via anslagstavlan. Namntavlan informerar dessutom om vilka som bor i fastigheten, vilket lägger grunden för gemenskapen i huset. Man vill helt enkelt ha koll på vilka det är som bor i lägenheterna.
Det får inte stå något pynt på golvet i ett trapphus. Det är nämligen en livsviktig utrymningsväg som ska hållas fri från brännbart material. Ha därför alltid brandskyddet i åtanke när ni inreder en trappuppgång.
Fokusera på de små detaljerna
När ni inreder ett trapphus är det bra att fokusera på att spegla den arkitektur som kan ses på byggnadens utsida. På så sätt skapar ni en harmonisk känsla i samma stil fasaden. Fundera på hur fastigheten ser ut. Är den från sekelskiftet eller nybyggd.
Kom ihåg att trappuppgången inte bara ska se fin ut. Det ska även vara enkelt att städa den. Regelbunden trappstädning är trots allt väsentligt för att hålla entrén inbjudande. Ingen vill komma hem efter en lång dag på jobbet och välkomnas av en smutsig port. Det sänker boendekvalitén för alla i huset.
Håll golvytor fria och fokusera istället på små detaljer som skapar rätt känsla. Sådant som ni kan fokusera på när ni inreder entrén är material, färg och stil på:
- Dörrar och dörrhandtag
- Trappan och trappans ledstång
- Taklampor och vägglampor
- Namnskyltar
- Brevinkast eller brevlådor
- Dörrklockor
- Anslagstavla, porttavla och hyresgästregister
Det finns många fina material att använda sig av. Kanske är det emalj, mässing eller plåt som passar bäst in i din fastighet? Välj gärna samma material på alla detaljer, det skapar en enhetlig känsla.
Eftersom golvytan bör hållas fri på grund av brandsäkerheten kan ni satsa på inspirerande väggar. Färgglad konst bidrar till en trivsam atmosfär och ger en mer hemtrevlig känsla redan ute i trappuppgången. Även växter bidrar till en naturlig känsla, samtidigt som de fräschar upp luften.
Ett välstädat trapphus ökar trivseln
Det är inte bara en fin och välinredd entré som ökar trivselfaktorn i ett flerbostadshus. Det är minst lika viktigt att trapphuset är helt och rent. Med regelbunden trappstädning ser vi till att smuts, damm och grus håller sig borta.
Smuts, grus och vatten från regn och smält snö ansamlar sig gärna i trappen under vinterhalvåret. Det skitar ner och utgör en halkrisk. Noggrann och regelbunden städning ökar därför säkerheten för alla boende.
Det bästa är att anlita ett städföretag som erbjuder trappstädning. På så vis blir jobbet effektivt och noggrant utfört. Det går dessutom att kombinera trappstädningen med städning av andra gemensamma utrymmen i fastigheten.
Vad är det då som ska städas i en trappuppgång? Golvet ska såklart rengöras, hissen och trappan ska städas och ledstången ska torkas av. Skräp och smuts ska plockas upp, dörrhandtag och strömbrytare ska torkas av. Dessutom är det viktigt att se över belysningen och byta ut trasiga glödlampor för att öka tryggheten i huset. Två gånger per år behöver även fönstren putsas för att få in naturligt ljus och skapa en trivsam känsla i trapphuset.
Hur ofta bör trapphuset städas?
Hur ofta trappstädning bör utföras beror på hur många som bor i flerfamiljshuset. Ju fler som använder entrén, desto smutsigare blir det. Mer spring innebär helt enkelt mer damm, grus och väta som dras in utifrån.
Det behövs oftast fler städtillfällen under den blöta hösten och vintern än under den torra sommaren. Generellt behöver trapphuset dock städas en gång per vecka för att vara rent.
Ni kan anlita vår städfirma för trappstädning i Stockholm med omnejd. Vi har över 250 bostadsrättsföreningar som kunder och är vana vid att självständigt arbeta med att hålla det rent och fint för boende i bostadsrättsföreningar..