Laddar...

Gemensam städdag i bostadsrättsförening

Gemensam städdag i bostadsrättsförening

Städdag i bostadsrättsförening

Alla som bor i en bostadsrätt vill att det ska vara rent och fint i de gemensamma lokalerna och trädgården runt omkring huset. Många bostadsrättsföreningar anordnar därför en gemensam städdag i bostadsrättsföreningen där alla boenden kan hjälpa till att skapa en trivsam miljö.

Alternativt att man anlitar en städfirma som utför den jobbiga städningen, som exempelvis detta företag.

 

En stor fördel med en gemensam städdag är dessutom att alla grannar får chansen att träffas, vilket i det långa loppet leder till en tryggare känsla i bostaden. Dagen är helt enkelt en bra möjlighet för alla som vill hälsa på sina grannar och skapa nya bekantskaper.

 

Städningen går ofta under namnen vårstädning och höststädning. Men vad innebär egentligen städningen och är det obligatoriskt att delta? Det ska vi kika lite närmare på nu.

 

Städning som ska utföras i bostadsrättsföreningen.

Vilken sorts städning som utförs under den gemensamma städdagen beror på vilket behov som finns i en bostadsrättsförening. Vissa föreningar har stora grönytor utanför byggnaden medan andra inte har några alls. Då hamnar fokuset istället på att göra fint i de gemensamma lokalerna inomhus. 

 

Att det arrangeras en gemensam städdag är inte så konstigt. Det är nämligen ett ypperligt sätt att håll kostnaden nere på. Att anlita hjälp med städning eller trädgårdsarbete kan vara dyrt, så varför inte låta grannarna hjälpa till och samtidigt skapa en god gemenskap i föreningen. Bostadsrättsföreningens avgifter kan sänkas efter en städdag.

 

Måste man vara med på föreningens städdag?

Det är viktigt att veta att det är högst frivilligt att delta i en gemensam städdag. Föreningen har inte rätt att tvinga någon att delta och det går inte heller att ge någon en ”straffavgift” bara för att personen uteblir. Att ta ut en så kallad ”straffavgift” är helt enkelt inte tillåtet enligt bostadsrättslagen. 

 

En bostadsrättsförening kan däremot bevilja en nedsättning av årsavgiften till de boende som väljer att delta i städdagen. Reglerna skiljer sig mellan olika föreningar, så hör dig för vad som gäller i just din.

 

Gemensam städdag – BRF fixar verktyg och redskap

När det är dags för gemensam städdag så bör bostadsrättsföreningen tillhandahålla allt material och alla verktyg som behövs för att ni ska kunna städa och göra det fint utomhus. Du som boende ska inte behöva använda ditt privata verktyg under dagen.

Vi kan rekommendera en billig butik som säljer städmaterial online här.

Beroende på vilka sysslor som ska utföras så kan det till exempel röra sig om städmaterial, häcksax, krattor, handskar, plastsäckar och annat. Föreningar som har extra fokus på att skapa en trevlig samvaro kanske också bjuder på dryck och korv eller fikabröd under dagen. Det höjer stämningen och motivationsnivån. 

 

Dagen är trots allt framförallt ett bra tillfälle att visa omsorg för bostadsområdet samtidigt som du får skratta tillsammans med dina grannar. Dessutom, ju fler som deltar, desto bättre resultat blir det eftersom det hinns mer med.

När är det gemensam städdag?

En gemensam städdag i bostadsrättsföreningar pågår ofta i några timmar. Det bästa är att hålla städningen under fyra timmar, sen börjar orken tryta hos de allra flesta. Städningen ska alltså inte ta en hel dag i anspråk. Det finns inget krav på att du måste delta under alla städtimmar, utan du hjälper helt enkelt till den tid som du känner för.

 

Det vanligaste är att det arrangeras en dag under våren och en dag under hösten för gemensam städning i bostadsrättsföreningen. Det finns inga exakta datum, utan varje enskild förening bestämmer själv när det är dags. Vanligast är en dag i maj och en dag i september. Håll utkik på den gemensamma anslagstavlan eller i brevlådan efter information om när dagen äger rum. 

 

Du som sitter i styrelsen för en bostadsrättsförening bör tänka på att meddela datumet i god tid. Då ökar nämligen chansen till hög närvaro. Välj gärna en lördag eller söndag, då är flest människor lediga och har möjlighet att närvara.

 

Städdagar i bostadsrättsförening ökar både trivsel och gemenskap

En gemensam städdag i bostadsrättsföreningen är det perfekta tillfället att skapa trivsel och gemenskap bland grannarna. Det finns därför en lång rad fördelar med gemensamma dagar.

 

Förutom att många enkla sysslor blir utförda och omgivningen blir ren och fin, så får du även chansen att träffa dina grannar. Vissa kanske är helt nya ansikten medan andra kanske du har hejat på i trapphuset. Det bidrar till att skapa en trygghet i området eftersom du lär känna dina grannar och vet vilka de är.

 

Det är just den sociala aspekten med dagen som många uppskattar mest. Du får en möjlighet att lära känna dina grannar och ni har ett gemensamt mål som ni arbetar mot under dagen. 

 

Tips för att lyckas med städdag i din bostadsrättsföreningen

För att lyckas med städdagen finns det några saker att ha i åtanke. Eftersom det är många människor, åsikter och viljor som samlas på en och samma plats så är det bra att ha en enkel planering för dagen. 

 

  • Enkla uppgifter – Det är enkla sysslor som ska utföras under en gemensam städdag i bostadsrättsföreningen. Helt enkelt sådana som de flesta kan hjälpa till med. Sysslorna kan vara att kratta löv, trimma buskar, plocka upp skräp, rensa ogräs, trappstädning, putsa gemensamma fönster, rensa och rengöra i soprummet och rensa i förråd. För större städning kan du anlita vårt städbolag, till exempel för trappstädning i Stockholm. 
  • Fördela sysslor – Fördela alla sysslor och skötselområden så att varje granne vet vad hen ska göra under städdagen. Då blir det enklare att hålla koll.
  • Låga förväntningar och fokus på samvaro– Ha låga förväntningar på vad dagen innebär. Styrelsen bör inte förvänta sig att få några stordåd utförda, utan fokus ligger på grannarnas gemenskap och enkla sysslor.
  • Bonus: hyr en container – om det är mycket skrot som ska slängas, hyr en container. Då ökar dessutom chansen att fler grannar deltar eftersom de då även kan slänga sina privata grovsopor i containern. 

 

Det finns alltså en hel del enkla sysslor som kan bli utförda. Det bästa är att låta grannarna själva bestämma vilken syssla de kan vill ta sig an. På så sätt kan de välja en syssla utifrån deras egen kunskap och styrka.

 

Få grannar? Anlita ett städbolag istället för en städdag

Är det få som vill hjälpa till under den gemensamma städdagen i er bostadsrättsförening? Då kanske det är bättre att anlita ett städbolag som kan hjälpa till med alla städuppgifter. I vissa föreningar bor det nämligen en övervägande del pensionärer som inte har orken eller småbarnsfamiljer som inte har tid. Då är det helt enkelt svårt att få ihop en gemensam dag i er bostadsrättsförening.

 

Låt istället oss hjälpa till med att städa din bostadsrättsförenings gemensamma utrymmen. Vi utför allt från trappstädning till städning av lokaler såsom tvättstugor. Vårt mål med städningen är alltid att skapa en trevlig och trivsam bostad som alla vill vistas i. Hör av dig till oss för en gratis konsultation.

    Få kostnadsfri rådgivning


    Typ av tjänst